Molen met een weiland en rogge

Rekken

Rekken is een klein dorpje dichtbij de Duitse grens en het meest oostelijke puntje van de gemeente Berkelland. Hier beleef je het Achterhoekse coulisselandschap en de gemoedelijkheid. Rekken is vanuit het verleden vooral bekend vanwege de Rekkense inrichtingen, een instelling die in 1882 werd opgericht door de Broeders van de Liefde. Oorspronkelijk was deze instelling een zorgfaciliteit en bedoeld voor verstandelijk gehandicapte jongeren. Vele inwoners uit Rekken werkten voor deze inrichtingen en zijn door de jaren heen onlosmakelijk met elkaar verbonden geraakt. De veengrond werd geschikt gemaakt voor bebouwing en er kwamen verschillende paviljoens. Deze markante gebouwen zijn ontworpen door de Hilversumse architect C. de Groot en de bouw is geinspireerd door Japanse architectuur en met Jugenstil details. Vandaag de dag zijn verschillende paviljoens woonhuizen. Het pas geopende zwembadmuseum Oldenkotte in de voormalige TBS-kliniek Oldenkotte vertelt het verhaal van de Rekkense inrichtingen. Deze is op afspraak geopend.

Bloemencorso, dahlia's en rogge

Een van de hoogtepunten van Rekken vindt in de laatste week van augustus plaats: het bloemencorso. Waar een klein dorpje groot in kan zijn! Al maanden van te voren worden door de verschillende corsogroepen voorbereidingen getroffen om elkaar te overtreffen met prachtige en kleurrijke corsowagens. In die periode kleuren ook diverse velden rond Rekken rood, paars, oranje, geel en wit: een prachtig gezicht. Langs de weg vind je verschillende bloemenstalletjes.  
Voor de Piepermolen van Rekken is elke 2 jaar een dahliatuin met de meest mooie creaties en maar liefst 160 verschillende soorten dahlia's. Deze dahliatuin is een initiatief van een groep vrijwilligers die met veel liefde en toeweiding hier vele uren aan besteden.  
Het andere jaar (2025) groeit er voor de Piepermolen de rogge en wordt in de maand augustus het oogstfeest gehouden. De rogge wordt dan op traditionele wijze geoogst met zeis, de geur van vers brood uit de buitenoven komt je tegemoet en er zijn verschillende kraampjes met handwerk en nijverheid. 

De Berkel over met het pontje

In Rekken stroomt het riviertje de Berkel Nederland binnen. Dit riviertje meandert vriendelijk door het landschap en vervolgt haar weg richting Eibergen. Met de voetveer/pontje steek je de Berkel over. Ook is het mogelijk om hier te suppen en te kanoën.  

Bestemming

Wissen
Filteren

Filter op: