Neede

Jamdorp met verrassende natuur

Needse Berg: hoogtes en dieptes wisselen elkaar af 

Het dorp Neede wordt omringd door veelzijdige natuur. Het dorp in de gemeente Berkelland heeft namelijk heidevelden, hoogteverschillen en zeldzame flora en fauna. Deze hoogteverschillen zijn onder andere ontstaan door vroegere afgravingen door steenfabrieken. Dit zorgt voor afwisselende wandelroutes door mooie natuur en bossen. Dichtbij de Needse Berg vind je de houten uitkijktoren en de Hollandsche molen. Bij helder weer kijk je kilometers ver richting Duitsland en aan de andere kant juist verder de Achterhoek in. 

Jammarkt en historie

Elke zomer is in het dorp de nationale jammarkt, een wereld van zomerse zoetigheid! De Jammarkt Neede is een unieke markt met vele soorten jam, marmelade en chutney. Havezathe de Kamp is het historische pareltje van Neede. Een prachtig en statig pand met een lange historie. Vroeger een versterkt huis of hoeve van het ridderschap van de Heerlijkheid Borculo, nu een locatie voor onder andere vergaderen met overnachting, bruiloften of een familieweekend weg. Via het rondje Neede (volg de gele routebordjes) fiets je langs dit particuliere eigendom.
Dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673) is geboren in Neede en heeft verschillende prachtige gedichten geschreven over het vroegere leven en gebruikte de naam 'Achterhoek' als eerste voor deze regio.

Verleg grenzen in Neede tijdens de survival

Door de afwisselende natuur en hoogteverschillen is Neede de plek voor de survival. Elk jaar wordt op en rond de Needse Berg een uitdagend parcours aangelegd en word je uitgedaagd om je grenzen te verleggen. Op de Needse Berg vind je een oefenparcours voor kinderen en kun je alvast je skills trainen :)

Vleermuizendorp

Neede noemt zichzelf Vlearmoesdorp, oftewel Vleermuizendorp. Bij de bakker koop je dan ook Vlearmuus-koekjes, de carnavalsvereniging heet De Vlearmuze en in het dorp kom je op verschillende plekken de vleermuis tegen. Hoe het dorp deze naam heeft gekregen, is niet helemaal duidelijk. Volgens het Canon van Neede zou de bijnaam zijn bedacht vanwege de vele vleermuizen die van oudsher leefden in het buitengebied van Neede. Door de natte gebieden was dit namelijk een prettig leefgebied met vele insecten. het kan ook zijn door een vroegere brand die in 1623 woedde in een kerk en waardoor vele vleermuizen die daar leefden, uitvlogen. Een laatste mogelijkheid is dat de naam is afgeleid van de vlierbessensap (vlearmoes) die werden geplukt in 't Vleer. Schrijver meester Heuvel heeft hierover geschreven.   

Evenementen en activiteiten in Neede

Wil je weten wat er in Neede te doen is? Evenementen en activiteiten in Neede

Bestemming

Wissen
Filteren

Filter op: