Oldenkotte

In 1765 werd na vele conflicten over grond en rechten de Rijksgrens tussen Oost-Gelderland en West Munsterland definitief vastgelegd. het Convent van Burlo bepaalde dat er tussen Rekken en Dinxperlo 186 grenspalen van bentheimer zandsteen geplaatst moesten worden. Op een aantal plekken in het landschap tref je deze grenspalen nog aan. 

Halverwege de 18de eeuw bouwde de Amsterdamse koopman, de heer Oldekater, een herbeg op de grens van Nederland en Duitsland. Deze plek, dichtbij het handelsriviertje de Berkel, werd al snel een plek waar schippers elkaar ontmoetten en ladingen konden overladen. Het buurschap dat ontstond, Oldenkotte, werd vernoemd naar de Amsterdamse koopman. 

Smokkelgebied 

In dit grensgebied tussen Duitsland en Nederland werd veel gesmokkeld. Koffie, boter, sigaretten en benzine waar veel gesmokkelde waren. De kunst was om de kommiezen, de zogenaamde grenswachters, om de tuin te leiden. Zo stopten smokkelaars pakken koffie of boter in een dubbele bodem van een kinderwagen, frames van fietsen of in de hakken van schoenen. 

Wandelen op en over de grens

Tegenwoordig is Oldenkotte het startpunt voor vele wandelingen door het prachtige coulisselandschap en over de grens. Wandel bijvoorbeeld de Groot Heurneroute: over de Duitse grens en langs de Berkel. Of kies voor het prachtige klompenpad, het Reckense Markenpad